Tips voor onderhoud

Hieronder een aantal tips uit de praktijk

 

Olie peilen

Bij veel moderne auto’s kun je op het dashboard zien of er nog voldoende motorolie in de motor zit. Daardoor is de edele kunst van het handmatig oliepeilen in vergetelheid geraakt en bijna overbodig geworden. Ik zeg bijna, want ook (of juist) electronica is gevoelig voor storingen en een auto zit vol met sensoren waarvan er af en toe weleens eentje een verkeerd signaal doorgeeft. Oudere auto’s en klassiekers hebben misschien zelfs helemaal geen indicatie van het oliepeil op het instrumentenpaneel. Daarom kan het dus best handig zijn om van tijd tot tijd zelf de olie te peilen. Want met te weinig olie rijden kan grote en dure schade aan de motor toebrengen.

Zo ga je te werk: zet de auto op een vlakke ondergrond, geheel horizontaal. Zet de motor af en wacht minimaal 5 minuten. Verwijder de peilstok en maak deze schoon met een doek. Duw de peilstok weer helemaal terug op zijn plek en haal hem weer uit de motor. Houd de peilstok horizontaal (zodat de olie niet omhoog of omlaag druipt langs de stok) en lees het niveau van de olie af. In de meeste gevallen zijn er 2 merktekens op de stok, het bovenste staat voor maximum, het onderste geeft het minimale olieniveau aan waar mee je mag rijden. Staat het oliepeil daaronder of zie je uberhaupt geen olie op de stok zitten, herhaal dan de procedure. Als de olie nog niet zwart is geworden is het soms wat lastig te zien tot hoever de olie op de peilstok komt. Dus zorg dat je zeker bent voor dat je conclusies trekt.

Bijvullen:  gebruik olie van dezelfde specificatie als de olie die er al in zit. Soms staat dit op een smeerkaartje of in het onderhoudsboekje. Bijv. 5w30. Vul steeds een klein beetje bij, wacht een paar minuten tot de olie door de motor heen in het carter is gelopen en peil opnieuw. Vul nooit meer dan 0,5 liter tegelijk bij, want ook teveel olie kan schadelijk zijn en lekkages veroorzaken. In het instructieboekje staat vaak hoeveel het verschil is tussen de twee merktekens, bijvoorbeeld 1 liter.

 

Roest

Een deel van het werk van Garage Le Mecano is het onderhoud van klassieke auto’s. Ik zie soms recent geimporteerde auto’s binnenkomen met de carrosserie in vrij goede staat. Vaak zie ik ze dan twee jaar later weer terug en dan schrik ik hoe erg de roest heeft toegeslagen. Omdat deze auto’s soms uit een warm en droog land komen hebben ze geen anti-roest behandeling gehad.  Mijn dringend advies is dan ook om dit bij aankomst in Nederland direct te laten doen.

Wat er in ieder geval moet gebeuren:

De bodem helemaal ontdoen van vuil

eventueel met een hogedrukreiniger

Loszittende coatings en kit verwijderen

eventueel openstaande naden uitkrabben

Vervolgens behandelen: in ieder geval de onderkant en de holle ruimtes zoals o.a. de dorpels.

een goede anti-roestspecialist heeft schema’s van vele auto’s waarop staat aangegeven waar de ruimtes zitten en hoe ze ingespoten kunnen worden.